"Akanta & Partners is een ideale werkgever voor enthousiaste jongeren met een boekhouddiploma"

Klaartje Muylaert

Na haar studies ging Klaartje meteen aan de slag bij Akanta & Partners. Intussen werkt ze er bijna 19 jaar en zag ze het kantoor sterk evolueren: het team werd uitgebreid, er kwam veel meer focus op digitalisering en ook de verwachtingen van klanten liggen vandaag anders dan vroeger. Vandaag is Klaartje hoofd van de Stafdienst. U leest hier haar verhaal.

Hoe ben je bij Akanta & Partners terechtgekomen?

Klaartje Muylaert: Al in het secundair onderwijs vond ik boekhouden een tof vak. In het laatste jaar moest ik op zoek naar een stageplaats. Het kantoor van Akanta & Partners lag vlakbij, in dezelfde straat als mijn ouderlijke woning. Ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken en ging vragen of ik bij hen mijn stage kon doen. Dat mocht. Ik startte met heel veel zin en toen mijn stage afgerond was, kon ik er meteen als werknemer aan de slag. Dat was in 2001.

Een boekhouddiploma had je toen nog niet?

Klaartje Muylaert: Neen, dat klopt. En ik merkte vrij snel dat ik dat echt wel wilde behalen. Ik schreef me in voor de opleiding Graduaat Boekhouden in het avondonderwijs. Niet eenvoudig, want gedurende drie jaar vier avonden per week les krijgen nadat je al een hele dag gewerkt hebt, weegt soms zwaar door. Maar ik heb doorgebeten en haalde vrij vlot de eindstreep.

Hoe is Akanta & Partners veranderd sinds je komst?

Klaartje Muylaert: Ik denk dat ‘groei’ zowat de rode draad is doorheen de geschiedenis van het kantoor. Toen Peter en Ilse, het huidige management, het kantoor overnamen in 1999, telde Akanta & Partners zes dossierbeheerders. Vandaag zijn dat er meer dan twintig. Het is geweldig om een bedrijf op die manier van dichtbij te zien evolueren. Heel leerzaam en uitdagend.

Is jouw jobinvulling ook gewijzigd doorheen de jaren?

Klaartje Muylaert: Toen ik startte, hield ik me vooral bezig met de balie: ontvangen van klanten, telefonische oproepen beantwoorden, … en ook het inboeken van documenten. Door de groei van Akanta & Partners kreeg ik na enkele jaren de leiding over de administratie. Zo ben ik nu teamverantwoordelijke voor de stafdienst, die bestaat uit vier mensen en één lid van het management.

Wat doet die stafdienst dan precies?

Klaartje Muylaert: Het gaat om een erg veelzijdig takenpakket: onthaal van de klanten, opstart van de dossiers, doorvoeren van administratieve aanpassingen in dossiers, contacten met notarissen, loonadministratie, facturatie, organisatie van personeelsevents of meetings met partnerbedrijven … Die afwisseling is een grote meerwaarde, vind ik.

Over welke kwaliteiten moet iemand in jouw functie beschikken?

Klaartje Muylaert: Concentratie is erg belangrijk, want het gaat vaak om details. Verder vind ik persoonlijk contact op een menselijke manier een aandachtspunt. Als we klanten contacteren over een achterstallige factuur, dan probeer ik dat steeds zo persoonlijk en menselijk mogelijk aan te pakken, maar tegelijkertijd toch op mijn strepen te staan. Dat is regelmatig een evenwichtsoefening, maar erg boeiend.

Waarin verschilt Akanta & Partners van traditionele boekhoudkantoren?

Klaartje Muylaert: We profileren ons als een proactief kantoor. De coronacrisis is daar een goed voorbeeld van. Zo hebben onze dossierbeheerders alle klanten gebeld met de vraag of ze extra ondersteuning nodig hebben in het kader van hun boekhouding en van de steunmaatregelen die de overheid uitgewerkt heeft. Dat werd sterk gewaardeerd door onze klanten.

Verder hameren we op een verdere digitalisering van de boekhouding van onze klanten via allerhande tools. Facturen digitaal aanleveren, Codabox installeren om de link te leggen met de banktransacties van klanten, een boekhoudpakket om de aan- en verkoopfacturen bij te houden … het zijn maar enkele voorbeelden. Wil een klant met zijn eigen pakket blijven werken, dan proberen we dat ook te doen.

Tot slot is Akanta & Partners voor jonge mensen een geweldige plaats om aan de slag te gaan. Het management vraagt aan de medewerkers dat ze correct en efficiënt werken, maar biedt ook heel wat ruimte voor flexibiliteit. Je wordt omringd door toffe collega’s die je bijstaan met raad en daad. Kortom, een ideale werkgever voor jonge, gemotiveerde krachten!

Deel dit met je vrienden

Interesse om bij ons te komen werken?

Bekijk onze vacatures